Wetenschappelijk onderzoek

Het jaar 2019 is gestart met 3 lopende medisch wetenschappelijke studies; 1 op flebologisch gebied en 2 op dermatologisch gebied.
In dit zelfde jaar is er 1 dermatologische studie en 1 flebologische studie afgerond.
Er zijn 4 nieuwe dermatologische studies opgestart waardoor het jaar is afgesloten met 7 lopende studies.

Gestarte studies:

Dermatologie:

De TREAT studie (TREatment of ATopic eczema, the Netherlands registry) is in ons centrum gestart in 2019. Het is een lange termijn, multicentrum, prospectieve studie om de foto- en systemische immunomodulerende therapieën bij pediatrische en volwassen patiënten met atopisch eczeem te evalueren. Het idee is om patienten met atopisch eczeem die gaan starten met een behandeling te volgen in de tijd en hier een register van bij te gaan houden.
Deze studie is een initiatief vanuit het Amsterdam UMC, locatie AMC.

De PSoHO studie (Psoriasis Study of Health Outcomes) is in ons centrum gestart in 2019. Het is een 3-jarig, internationaal, observerende studie naar gezondheidsresultaten van de biologische behandeling van matige tot ernstige plaque psoriasis. Patiënten die gaan starten met of switchen naar een (andere) biological/biosimilar komen voor deze studie in aanmerking. Deze studie is opgezet en gesponsord door Eli Lilly and Company.

De PSOLAR amendement 6 studie is gestart in 2019. Deze studie is zoals de naam al zegt een amendement op de bestaande PSOLAR studie (zie onder het kopje “doorlopende studies”). Dit amendement is geschreven om de PSOLAR studie weer te openen voor inclusie van patienten met psoriasis die worden behandeld met of gaan starten met Tremfya (of IL-17). Patiënten worden gedurende 8 jaar gevolgd. De studie is opgezet en gesponsord door Janssen-Cilag.

De Measure-Up-2 studie is in ons centrum gestart in 2019. Het is een fase 3 gerandomiseerd, placebo gecontroleerd, dubbel-blind onderzoek om de werking en veiligheid van upadacitinib in adolescente en volwassen proefpersonen met matige tot ernstige atopische dermatitis te evalueren. Na een screeningsperiode van maximaal 35 dagen wordt er gerandomiseerd in 3 groepen: placebo, upadacitinib 30 mg en upadacitinib 15 mg. Na een periode van 16 weken wordt de placebogroep opnieuw gerandomiseerd in 2 groepen: upadacitinib 30 mg en upadacitinib 15 mg. Na nog eens 120 weken is de studie afgelopen. Deze studie is opgezet en wordt gesponsord door AbbVie.

Doorlopende studies:

Flebologie:

De TOMY studie is gestart in 2015 en loopt door in 2019 Het gaat hier om een 2 jaar durende, singelcenter, gerandomiseerde studie die door Centrum Oosterwal zelf is geïnitieerd. In deze studie worden twee technieken van spataderverwijdering met elkaar vergeleken; de traditionele EVLT en de “lasercrossectomie”. Met deze studie wil men aantonen dat het aantal recidieven vermindert door de stamader tot aan de inmonding in de diepe ader dicht te branden. Laatste patiënt is in december 2019 geïncludeerd.

Dermatologie:

De ESPRIT studie is gestart in 2009 en loopt door in 2019. Het gaat hier om een 10 jaar durende, multicenter, observationele studie die door Abbvie is opgezet en gesponsord. Hierin zijn patiënten geïncludeerd met de huidaandoening psoriasis die de biological Humira (Adalimumab) gebruiken. Deze studie bestaat uit het inventariseren van ‘Adverse Events of special interest’ zoals infecties, kanker en ernstige bijwerkingen op de lange termijn. De opzet is om deze patiënten gedurende tien jaar te observeren tijdens de reguliere controles bij de dermatoloog.

De PSOLAR studie is gestart in 2010 en loopt door in 2019. Het gaat hier om een 8 jaar durende, multicenter, postmarketing observationele studie die door Janssen Cilag is opgezet en gesponsord. Patiënten met psoriasis die worden behandeld met een biological of systemische therapie worden in deze studie gevolgd gedurende 8 jaar. De ernst van de psoriasis wordt ieder half jaar in kaart gebracht door middel van de PASI score en het afnemen van gevalideerde vragenlijsten over de kwaliteit van leven gericht op chronisch huidziekten. Voor deze studie worden ook de ‘Adverse Events of special interest’ meegenomen.

Afgeronde studies:

Flebologie:

De SAPTAP studie is gestart in 2015 en is in ons centrum gestopt in september 2019. SAPTAP staat voor Single Ambulatory Phlebectomy versus Thermal Ablation with Ambulatory Phlebectomy. Deze 1 jaar durende, multicenter, gerandomiseerde studie is opgezet door het Erasmus MC en gesponsord door ZonMw. In deze studie worden twee behandelingen met elkaar vergeleken. In de ene groep wordt alleen door middel van een ambulante flebectomie (Müller) de oppervlakkige zijtak verwijderd, in de andere groep wordt naast de flebectomie ook de stamader (VSM of vena saphena accessoria anterior (VSAA)) behandeld door middel van endoveneuze lasertherapie. De hypothese is dat na het verwijderen van de zijtak de reflux in de stamader verdwijnt. Er behoeft daardoor naast de Müller methode geen endoveneuze therapie meer verricht te worden. Kosten kunnen hierdoor mogelijk worden bespaard. Naast de insufficiëntie wordt ook gekeken naar de verschillen in klachten en patiënttevredenheid na één jaar.

Dermatologie:

De APRIL studie is gestart in 2015 en is in ons centrum gestopt in oktober 2019. Deze 1 jaar durende, multicenter, observationele studie is opgezet en gesponsord door Celgene. In deze studie zijn patienten geïncludeerd met psoriasis die behandeld worden met Otezla (apremalist). Er wordt gekeken naar de effectiviteit en naar gemelde bijwerkingen door patiënten die behandeld worden met Otezla.

Naast bovenstaande studies is er in 2019 kortstondig meegewerkt aan de volgende studies:

De PARAPLU studie; zelfredzaamheid van de patiënt in de preventie voor veneuze ulcera. Dit onderzoek werd gedaan door de Hogeschool Utrecht in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Het doel van dit onderzoek is uitzoeken welke factoren effect hebben op de ontwikkeling van een open been bij mensen met spataderen. Centrum Oosterwal heeft hieraan meegewerkt door patienten te includeren. Het onderzoek werd verder uitgevoerd door een onderzoekster van de Hogeschool Utrecht.

Project psychosociale problematiek bij chronische huidaandoeningen. Dit project is geïnitieerd door “Huidpatiënten Nederland” met als doel een Happi-app te ontwikkelen om psychosociale problematieken bij chronische huidpatiënten sneller en beter duidelijk te krijgen. Centrum Oosterwal heeft patiënten een testversie van deze app laten invullen met als doel de app te testen en verder te kunnen ontwikkelen.

Publicaties 2019

Jan Bosma

Toward Optimizing Risk Adjustment in the Dutch Surgical Aneurysm Audit.
Lijftogt N, Vahl A, van der Willik EM, Leijdekkers VJ, Wouters MWJM, Hamming JF.
Dutch Society of Vascular Surgery, the Steering Committee of the Dutch Surgical Aneurysm Audit and the Dutch Institute for Clinical Auditing. Lijftogt N, et al.
Ann Vasc Surg. 2019 Oct;60:103-111.

Two-year results of a multicenter randomized controlled trial comparing Mechanochemical endovenous Ablation to RADiOfrequeNcy Ablation in the treatment of primary great saphenous vein incompetence (MARADONA trial).
Holewijn S, van Eekeren RRJP, Vahl A, de Vries JPPM, Reijnen MMPJ; MARADONA study group. Holewijn S, et al.
J Vasc Surg Venous Lymphat Disord. 2019 May;7(3):364-374.

Celine A.M. Eggen

Outcomes and measurement instruments used in congenital melanocytic naevi research: A systematic review.
Fledderus AC, Franke CJJ, Eggen CAM, van Etten-Jamaludin FS, van der Horst CMAM, Brinkmann SJH, Spuls PI.
J Plast Reconstr Aesthet Surg. Epub 2019 Nov 28. Review.

Protocol for the development of core set of domains of the core outcome set for patients with congenital melanocytic naevi (OCOMEN project).
Oei W, Fledderus AC, Korfage I, Eggen CAM, van der Horst CMAM, Spuls PI, Brinkmann SJH, Wolkerstorfer A, van Kessel M, Pasmans S.
J Eur Acad Dermatol Venereol. Epub 2019 Oct 2.

Michiel A. Schreve

The effect of a multidisciplinary outpatient team approach on outcomes in diabetic foot care: a single center study.
Huizing E, Schreve MA, Kortmann W, Bakker JP, de Vries JPPM, Ünlü Ç.
J Cardiovasc Surg (Torino). 2019 Dec;60(6):662-671

Comparing Venous Reconstructions and Antimicrobial Graft Reconstructions in Mycotic Abdominal Aortic Aneurysms and Aortic Graft Infections.
Ipema J, Schreve MA, van de Mortel RHW, de Vries JPM, Ünlü Ç.
Ann Vasc Surg. 2019 Nov;61:270-277

PROMISE international; a clinical post marketing trial investigating the percutaneous deep vein arterialization (LimFlow) in the treatment of no-option chronic limb ischemia patient.
Schreve MA, Lichtenberg M, Ünlü Ç, Branzan D, Schmidt A, van den Heuvel DAF, Blessing E, Brodmann M, Cabane V, Lin WTQ, Kum S.
CVIR Endovasc. 2019 Jul 31;2(1):26

Below-the-Ankle Angioplasty in Patients with Critical Limb Ischemia: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Huizing E, Schreve MA, de Vries JPM, Ferraresi R, Kum S, Ünlü Ç.
J Vasc Interv Radiol. 2019 Sep;30(9):1361-1368.e2

A systematic review of patch angioplasty versus primary closure for carotid endarterectomy.
Huizing E, Vos CG, van den Akker PJ, Schreve MA, de Borst GJ, Ünlü Ç.
J Vasc Surg. 2019 Feb 18. pii: S0741-5214(18)32558-8

Dr. Çağdaş Ünlü

PROMISE international; a clinical post marketing trial investigating the percutaneous deep vein arterialization (LimFlow) in the treatment of no-option chronic limb ischemia patient.
Schreve MA, Lichtenberg M, Ünlü Ç, Branzan D, Schmidt A, van den Heuvel DAF, Blessing E, Brodmann M, Cabane V, Lin WTQ, Kum S.
CVIR Endovasc. 2019 Jul 31;2(1):26

Medical adjunctive therapy for patients with chronic limb-threatening ischemia: a systematic review.
Ipema J, Roozendaal NC, Bax WA, de Borst GJ, de Vries JPPM, Ünlü Ç.
J Cardiovasc Surg (Torino). 2019 Dec;60(6):642-651

Hyperspectral imaging for noninvasive tissue perfusion measurements of the lower leg: review of literature and introduction of a standardized measurement protocol with a portable system.
Kleiss SF, Ma KF, Schuurmann RC, El Moumni M, Zeebregts CJ, Bokkers RP, Ünlü Ç, de Vries JPPM.
J Cardiovasc Surg (Torino). 2019 Dec;60(6):652-661

The effect of a multidisciplinary outpatient team approach on outcomes in diabetic foot care: a single center study.
Huizing E, Schreve MA, Kortmann W, Bakker JP, de Vries JPPM, Ünlü Ç.
J Cardiovasc Surg (Torino). 2019 Dec;60(6):662-671

Comparing Venous Reconstructions and Antimicrobial Graft Reconstructions in Mycotic Abdominal Aortic Aneurysms and Aortic Graft Infections.
Ipema J, Schreve MA, van de Mortel RHW, de Vries JPM, Ünlü Ç.
Ann Vasc Surg. 2019 Nov;61:270-277

Telemedicine in patients with peripheral arterial disease: is it worth the effort?
Haveman ME, Kleiss SF, Ma KF, Vos CG, Ünlü Ç, Schuurmann RCL, Bokkers RPH, Hermens HJ, De Vries JPM.
Expert Rev Med Devices. 2019 Sep;16(9):777-786

Below-the-Ankle Angioplasty in Patients with Critical Limb Ischemia: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Huizing E, Schreve MA, de Vries JPM, Ferraresi R, Kum S, Ünlü Ç.
J Vasc Interv Radiol. 2019 Sep;30(9):1361-1368.e2

A systematic review of diagnostic techniques to determine tissue perfusion in patients with peripheral arterial disease.
Ma KF, Kleiss SF, Schuurmann RCL, Bokkers RPH, Ünlü Ç, De Vries JPM.
Expert Rev Med Devices. 2019 Aug;16(8):697-710

Toward Optimizing Risk Adjustment in the Dutch Surgical Aneurysm Audit.
Lijftogt N, Vahl A, van der Willik EM, Leijdekkers VJ, Wouters MWJM, Hamming JF; Dutch Society of Vascular Surgery, the Steering Committee of the Dutch Surgical Aneurysm Audit and the Dutch Institute for Clinical Auditing.
Ann Vasc Surg. 2019 Oct;60:103-111

Hartmann’s procedure versus sigmoidectomy with primary anastomosis for perforated diverticulitis with purulent or faecal peritonitis (LADIES): a multicentre, parallel-group, randomised, open-label, superiority trial.
Lambrichts DPV, Vennix S, Musters GD, Mulder IM, Swank HA, Hoofwijk AGM, Belgers EHJ, Stockmann HBAC, Eijsbouts QAJ, Gerhards MF, van Wagensveld BA, van Geloven AAW, Crolla RMPH, Nienhuijs SW, Govaert MJPM, di Saverio S, D’Hoore AJL, Consten ECJ, van Grevenstein WMU, Pierik REGJM, Kruyt PM, van der Hoeven JAB, Steup WH, Catena F, Konsten JLM, Vermeulen J, van Dieren S, Bemelman WA, Lange JF; LADIES trial collaborators.
Lancet Gastroenterol Hepatol. 2019 Aug;4(8):599-610

Systematic review and meta-analysis of elective and urgent late open conversion after failed endovascular aneurysm repair.
Goudeketting SR, Fung Kon Jin PHP, Ünlü Ç, de Vries JPM.
J Vasc Surg. 2019 Aug;70(2):615-628.e7

Complicated Disease Course in Initially Computed Tomography-Proven Uncomplicated Acute Diverticulitis.
Rottier SJ, van Dijk ST, Ünlü Ç, van Geloven AAW, Schreurs WH, Boermeester MA.
Surg Infect (Larchmt). 2019 Sep;20(6):453-459

A systematic review of patch angioplasty versus primary closure for carotid endarterectomy.
Huizing E, Vos CG, van den Akker PJ, Schreve MA, de Borst GJ, Ünlü Ç.
J Vasc Surg. 2019 Jun;69(6):1962-1974.e4