Dermatologie

Biologicals
In toenemende mate worden er nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld. Een ontwikkeling van de laatste jaren zijn de biologicals. Deze grijpen specifiek in op de afweer van de patiënt, waardoor mensen met een chronische huidaandoening als psoriasis beter behandeld kunnen worden. De biologicals geven een goede respons bij ernstige, niet op andere medicijnen reagerende psoriasis. De kwaliteit van leven in deze patiëntengroep is daarmee met sprongen vooruit gegaan. De biologicals worden al langer gebruikt bij reumatoïde artritis en chronische inflammatoire darmziekten. De ontwikkeling van nieuw biologicals gaat nog steeds door en de verwachting is dat in de toekomst nieuwe variaties op de markt zullen komen. In ons centrum participeren wij in meerdere onderzoeken op het gebied van veiligheid van de huidige en nieuwe biologicals.

Psychodermatologie
Psychodermatologie is het onderdeel van de dermatologie dat zich bezighoudt met psychologische factoren (emoties, stress) die, naast somatische factoren, van belang kunnen zijn bij het ontstaan, het verloop en de behandeling van huidziekten. Bij dergelijke huidziekten spreekt men dan van psychodermatosen. Uit onderzoek blijkt echter dat perceptie van de ziekte en de manier waarop met huidklachten en stress wordt omgegaan van grote invloed is op het verloop van de huidaandoening en daarmee de kwaliteit van leven. Binnen Centrum Oosterwal bestaat de mogelijkheid deze ondersteuning te regelen met een psycholoog. Zodoende vindt een totale behandeling plaats.

Huidkanker
Door het sterk toenemend aantal gevallen van huidkanker is dit binnen de dermatologie een onderdeel dat steeds meer aandacht krijgt. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker hard gestegen. In 2023 kregen ruim 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. 10% van alle soorten huidkanker is melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Huidkanker eist steeds meer slachtoffers. In 2000 overleden in Nederland 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks meer dan 1000, waarvan 85% door melanoom. Al jaren is er in ons centrum een ruim behandelingsaanbod voorhanden. Ook zijn de chirurgische technieken verder verfijnd. Zowel de dermatologen als de chirurgen zijn naar cursussen in het buitenland geweest om meer geavanceerde operatietechnieken te kunnen toepassen. In de komende jaren zal verdere uitbreiding plaatsvinden.

Multidisciplinair overleg (MDO) Melanoom
Het melanoom van de huid is een vorm van kanker met een sterke neiging tot metastaseren reeds bij geringe tumorload. De afgelopen decennia is het voorkomen van deze aandoening fors gestegen. Het melanoom is momenteel zelfs de snelst stijgende vorm van kanker in Nederland. Het aantal patiënten met melanoom is sinds 2000 meer dan verdrievoudigd. In 2000 waren er minder dan 2500 patiënten, in 2023 kregen 8343 patiënten een melanoom. Mede doordat het melanoom tegenwoordig in een relatief vroeg stadium wordt gediagnosticeerd en verwijderd, is de sterfte minder toegenomen dan de incidentie. Vanaf 2010 is het sterftecijfer van melanoom min of meer stabiel, ongeveer 4,6 per 100.000. Sterfte treedt op als gevolg van gemetastaseerde ziekte, omdat de behandelingsmogelijkheden in dat stadium beperkt zijn. Dit zijn ± 850 gevallen per jaar.

Vroege diagnostiek en behandeling van het melanoom zijn dus van groot belang voor de prognose van de betrokken patiënten. Dit vereist een multidisciplinaire aanpak en een goede samenwerking tussen de zorgverleners van de eerste en tweede lijn. Van elke patiënt worden de kenmerken van de primaire tumor, de uitgebreidheid hiervan, de voorgaande behandelingen en andere relevante zaken besproken in een multidisciplinair-oncologisch-overleg, bestaande uit een team van deskundigen van verschillende disciplines, zoals dermatologie, chirurgie, oncologie, radiotherapie en pathologie. Dit team, waaronder specialisten van Noordwest Ziekenhuis, komt 1x per week bij elkaar.

Op basis van deze gegevens wordt een advies gegeven over benodigde diagnostiek en/of behandeling. Door elke patiënt op deze manier in een multidisciplinair team te bespreken wordt het beleid geoptimaliseerd. Daar waar nodig kan het beleid snel worden aangepast ten opzichte van het aanvankelijke behandelvoorstel. Tevens is het prettig dat de patiënt tijdens de behandeling zijn of haar eigen dermatoloog als eerste aanspreekpunt houdt.

Behandeling met Immuuntherapie
Sinds een aantal jaar kunnen melanoom stadium 3 patiënten behandeld worden met immuuntherapie. Immuuntherapie zorgt ervoor dat het lichaam melanoomcellen als kwaadaardig herkent, waarna het eigen afweersysteem de micrometastasen opruimt. Hiermee wordt voorkomen dat de tumorcellen zich verder verspreiden door het lichaam. Mensen die eerder ongeneeslijk ziek waren, kunnen dankzij deze innovatie nu zelfs genezen van een melanoom.
Eerder werd immuuntherapie alleen ingezet in stadium 4 als er al sprake was van uitzaaiingen naar andere organen. Maar deze vorm van huidkanker willen we in een zo vroeg mogelijk stadium aanpakken. Dat dit nu kan met immuuntherapie in stadium 3 is van groot belang voor de overlevingskans.

Huidkankermaand
In mei was het wereldwijd Skin Cancer Awareness Month. Omdat ook onze dermatologen zich zorgen maken om het steeds maar stijgend aantal gevallen van huidkanker, vinden wij het belangrijk meer bewustwording te creëren bij het grote publiek voor de gevaren van de zon en het controleren op verdachte plekjes. Door het geven van interviews in de media en het organiseren van lezingen proberen we deze awareness te creëren. Dit doen we het gehele jaar door, maar in de huidkankermaand en de zomermaanden die hierop volgen nog eens extra.

Allergiespreekuur
Binnen ons centrum is er een speciaal spreekuur ingericht voor allergie problemen. Hierbij is extra tijd vrij gemaakt voor de complexe allergie patiënt. Het betreft hierbij ook veel arbeidsgerelateerde klachten. Allergieën nemen een steeds prominentere plaats in binnen onze samenleving. De vraag voor testen hierop neemt dan ook behoorlijk toe en is het allergiespreekuur een drukbezocht en dankbaar spreekuur.

Aquatische dermatologie
Huidaandoeningen die in het waterig milieu zijn opgelopen worden meestal veroorzaakt door specifieke organismen. Centrum Oosterwal bezit de expertise op het gebied van deze specifieke huidafwijkingen. Gedurende het hele jaar is er telefonische en elektronische consultatie van collega-dermatologen en tropenartsen. Tevens is er een groot aantal fysieke verwijzingen uit het gehele land. Over dit onderwerp worden met regelmaat lezingen gegeven voor dermatologen (in opleiding) en andere geïnteresseerde artsen. Daarnaast worden artikelen gepubliceerd in tijdschriften en in boeken.

Wetenschappelijk onderzoek
Binnen de dermatologie lopen er op dit moment drie wetenschappelijke studies in Centrum Oosterwal.

De PSOLAR studie is een observationeel onderzoek bij psoriasis patiënten met als doel om te controleren hoe goed psoriasisgeneesmiddelen werken in de “echte wereld”. Dit betekent dat de psoriasisgeneesmiddelen die gebruikt worden allemaal al op de markt zijn en in de reguliere gezondheidzorg worden voorgeschreven. Patiënten die meedoen aan deze studie worden 8 jaar gevolgd. In die 8 jaar wordt het gebruik van de psoriasisgeneesmiddelen bijgehouden en verzamelen we ook gegevens over hoe de patiënt de psoriasisgeneesmiddelen ervaart en wat er eventueel aan bijwerkingen optreden.
De studie is in 2010 in Centrum Oosterwal gestart. In 2018 is er een amendement op het studieprotocol geweest waardoor er opnieuw patiënten geïncludeerd mochten worden. Deze inclusieperiode is inmiddels ook gestopt.
De studie is opgezet en gesponsord door Janssen-Cilag.

TREAT NL is een nationaal register (en onderdeel van een internationaal samenwerkingsverband) voor kinderen en volwassenen met matig-tot-ernstig atopisch eczeem met als doel gegevens te verzamelen over hun behandeling met lichttherapie en/of systemische therapie. In de toekomst kunnen deze behandelingen vergeleken worden om de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te verbeteren.
De studie is in 2019 binnen Centrum Oosterwal gestart en er worden nog steeds patiënten geïncludeerd. Deze studie is een initiatief vanuit het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Met de UPDATE studie wordt onderzocht of lichttherapie in combinatie met optimale lokale therapie goed werkt voor de behandeling van atopisch eczeem. Ook wordt er onderzocht of lichttherapie veilig is en of de voordelen van de behandeling opwegen tegen de kosten. Lichttherapie en optimale lokale therapie zijn behandelingen die nu al gebruikt worden voor de behandeling van atopisch eczeem.
De studie is gestart binnen Centrum Oosterwal in 2023. Er kunnen nog steeds patiënten geïncludeerd worden.

Flebologie

REBORN-studie
In 2023 zijn meer dan 150 patiënten geïncludeerd in de REBORN-studie. Een RCT (305 patiënten totaal) naar de effectiviteit van de non-tumescent Flebogrif catheter die wordt vergeleken met de standaard endoveneuze laser ablatie voor de behandeling van vena saphena magna  insufficiëntie. De follow-up is 2 jaar en in 2024 hopen wij de inclusie te kunnen afronden en dan de eerste resultaten te publiceren. Sharon Oud is de promovendus die onder andere op basis van deze studie zal gaan promoveren.

Nieuwe flebologen in opleiding
In 2023 waren 2 artsen in opleiding tot fleboloog in ons centrum werkzaam. De opleiding voldoet aan de normen van de UEMS en Centrum Oosterwal heeft een erkenning als training en opleidingscentrum. In 2024 zullen de eerste arts-flebologen DCoP retrograad worden erkend. Artsen die de opleiding volgen zullen een examen moeten afleggen bij het UEMS alvorens de erkenning en registratie wordt vastgelegd in het register van de Dutch College of Phlebology.

Ulcus cruris
Centrum Oosterwal heeft al jaren een samenwerkingsverband met Noordwest Ziekenhuisgroep op het gebied van ulcus cruris. Patiënten die in Centrum Oosterwal worden gezien met een diabetisch voetulcus worden verwezen naar de Diabetische Voetenpoli van Noordwest te Alkmaar. Patiënten kunnen daar op zeer korte termijn worden gezien. Het snel doorverwijzen van patiënten met een diabetisch voetulcus vermindert het aantal amputaties.

Promotie Tamana Alozai
Eind 2023 was het promotietraject van Tamana Alozai klaar en heeft zij haar promotieboekje afgerond. Haar promotie-onderzoek “Novel Treatment Modalities for Varicose Veins” beschrijft een aantal onderzoeken naar de behandeling van vena saphena magna insufficientie, de meest voorkomende spatader bij de mens. Directe technieken werden vergeleken en de uitkomsten gepubliceerd in gerenommeerde vakbladen. Het grootste deel van de studies vond plaats in Centrum Oosterwal en deels in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. Haar promotie zal plaatsvinden op maandag 26 februari 2024.

TeleDermatologie

Sinds 2005 is Centrum Oosterwal aangesloten bij het KSYOS TeleMedisch Centrum. Dit is een netwerk voor huisartsen, waarmee foto’s van dermatologische afwijkingen via een beveiligde site online kunnen worden aangeboden aan een dermatoloog. Deze draagt zorg voor een snel advies (gemiddeld vijf uur) en er kan zo nodig meteen een verwijzing naar de dermatoloog plaatsvinden. Een aparte tak binnen de TeleDermatologie is TeleDermatoscopie, waarbij naast overzichts- en macro foto’s ook dermatoscopische foto’s aan het consult worden toegevoegd. TeleDermatoscopie is vooral geschikt voor het beoordelen van gepigmenteerde huidlaesies.

Pathologie

In 2023 zijn er 6803 histologische preparaten ter beoordeling ingezonden. De verdeling van de gestelde diagnosen zijn te vinden in onderstaande tabel.

2023
basaalcelcarcinoom2893
actinische keratose + benigne lichenoide keratose464
plaveiselcelcarcinoom + kerato-acanthoom/keratoacanthoom677
melanoom229
melanoma in situ109
lentigo maligna56
lentigo solaris35
naevus639
verruca314
inflammatoire dermatosen (lichen planus, dermatitis, eczeem)242
granuloma pyogenicum36
fibreus histiocytoom34
psoriasis11
ontsteking361
diversen703
totaal6803
totaal maligne excl CIS3964
totaal benigne2839
totaal ingezonden6803

Veneuze ziekten

Veneuze ziekten kunnen invasief of conservatief behandeld worden. Invasief wordt onderverdeeld in de volgende behandelingen: Klassiek (open) operatie, endoveneuze behandeling, flebectomie en scleroseren.

Samenwerking zorginstellingen

Met de Noordwest Ziekenhuis groep heeft Centrum Oosterwal een goede samenwerking op meerdere gebieden van de veneuze en oncologische chirurgie. Er vindt over en weer verwijzing plaats van patiënten. In geval van calamiteiten kan er een beroep worden gedaan op de locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep.