Veiligheids-, gezondheids- en milieubeleid

Een van de doelstellingen van Centrum Oosterwal is het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van onze patiënten, onze werknemers en het milieu. Beleid hieromtrent is er dan ook op gericht persoonlijk letsel, materiële en milieuschade te voorkomen. Indien veranderende wetten en normen of veranderingen op het gebied van veiligheid, techniek, gezondheid of milieu optreden, zal het beleid op deze gebieden aangepast worden. Aanpassingen zullen tevens plaatsvinden indien interne ontwikkelingen daartoe aanleiding geven. Door terugkoppeling van de opgedane ervaringen streeft Centrum Oosterwal naar voortdurende verbetering van het VGM (Veiligheids-, Gezondheids- en Milieu) beleid.

Maatschappelijk ondernemen
Centrum Oosterwal neemt waar mogelijk haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en steunt de volgende stichtingen:

  • Familiehuis Noordwest Ziekenhuisgroep
  • KWF-kankerbestrijding
  • Stichting Igeya
  • Stichting Kinderen Kankervrij
  • Stichting Melanoom
  • Stichting Rolstoelbus Alkmaar

Gezond zijn en gezond blijven
Ontspannen en sporten zijn belangrijk om gezond te blijven. Centrum Oosterwal steunt daarom diverse maatschappelijke instellingen, zoals musical- en sportverenigingen, en (hardloop- en wandel)evenementen in de regio die een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van de bevolking.

Voor onze medewerkers organiseren wij één keer per week aan het einde van de werkdag een bootcamp, waar enthousiast aan meegedaan wordt.

RI&E – Risico Inventarisatie en Evaluatie
Als werkgever beschikken wij volgens artikel 5 van de Arbeidsomstandighedenwet over een risico- inventarisatie en- evaluatie (RI&E) als basis voor het voeren van een doelmatig en verantwoord arbobeleid. De RI&E wordt jaarlijks geactualiseerd en tevens betreft dit een vast onderwerp op de agenda van de werkoverleggen waarin medewerkers actief meedenken en input leveren. Op die manier wordt een continue verbetering van de medewerkersveiligheid en werkomstandigheden gecreëerd. 

Centrum Oosterwal beschikt over een huisreglement, een personeelsbeleid, een arbobeleid en verzuimbeleid. Zo heeft Centrum Oosterwal onder andere twee vertrouwenspersonen aangesteld en informeert zijn medewerkers over gevaren in de werkomgeving, risicovolle handelingen, gevaarlijke werkzaamheden en het werken met gevaarlijke stoffen.

Afval- en inzamelingsplan
Binnen Centrum Oosterwal komen verschillende soorten afval en afvalstoffen vrij. Deze verschillende soorten afval worden gescheiden en afgevoerd volgens de wettelijke afvalstromen, met het oog op besmetting, veiligheid voor patiënt en medewerker, wijze van verwerking en veiligheid voor het milieu. 

We hebben beleidsafspraken gemaakt en geïmplementeerd omtrent de afvalstroom van gevaarlijke stoffen die eventueel schadelijk kunnen zijn (ADR). Wij zien erop toe dat de ADR wet- en regelgeving wordt nageleefd in de praktijk middels: 

  • Jaarlijkse interne audit door het centrale kwaliteitsteam
  • Expert audit door een ADR deskundige (1 x per drie jaar, dit zal in 2025 weer plaatsvinden)
  • Bewustwordingstraining voor de medewerkers die nauw betrokken zijn in het ADR proces (1 x per 2 jaar)
  • Scholing van medewerkers middels het “teach the teacher” principe

Werkgroep verduurzaming
Binnen Centrum Oosterwal wordt restafval gescheiden verzameld en apart afgevoerd. Dit jaar is een werkgroep in het leven geroepen om de mogelijkheden wat betreft verduurzamen verder te onderzoeken en uit te werken. Collega’s uit diverse afdelingen nemen hier aan deel. Er wordt gekeken naar de reductie van specifiek ziekenhuisafval en het gebruik van milieuvriendelijkere medische hulpmiddelen en processen. Er zijn dit jaar grote stappen gemaakt.

  • Op het operatiecomplex wordt alle meatex gescheiden ingezameld. Het wordt apart afgevoerd en verwerkt tot granulaat, een grondstof om nieuwe producten mee te maken.
  • Het procedure protocol van het handenwassen is aangepast, waardoor veel minder scrubborsteltjes worden aangeschaft en deze worden niet meer per borsteltje verpakt aangeleverd.
  • Er is zoveel mogelijk overgestapt op ‘re-usable’ instrumentarium.

Er is begonnen met het vervangen van alle lampen in en om de diverse locaties door LED verlichting. Daarnaast wordt er gezocht naar een alternatief voor de wegwerpbekertjes die door patiënten gebruikt worden.