Dermatologie

TEKST  VOLGT 

Flebologie

Nieuwe methode behandeling spataderen
In 2020 zijn wij gestart met een nieuwe methode voor de behandeling van spataderen. Deze nieuwe methode, Flebogrif, is een endoveneuze behandeling waarbij zonder verdoving de spatader aan de binnenkant wordt beschadigd door een 5-tal scherpe haakjes waarbij vervolgens een sclerosans, polidocanol, wordt geïnjecteerd in de beschadigde spatader. Eerdere studies laten zien dat deze methode goede resultaten geeft. Centrum Oosterwal gaat de nieuwe methode nu vergelijken met de endoveneuze laserbehandeling. Na toestemming van de METC zal een RCT worden gestart met een follow-up van minimaal 2 jaar. De eerste korte termijn resultaten zullen eind 2020 worden geanalyseerd.

Promovendus
Per 1 september 2020 is Taman Alozai gestart als promovendus in Centrum Oosterwal. Zij zal in nauwe samenwerking met Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, een aantal studies uitvoeren naar de behandeling van spataderen waaronder de Flebogrif studie. De 10-jaars resultaten van een studie waarbij de klassieke stripping van de vena saphena magna werd vergeleken met de endoveneuze laser ablatie werden verwerkt tot een wetenschappelijk artikel dat inmiddels voor publicatie is aangeboden aan een internationaal tijdschrift.

Ulcus cruris
In 2020 worden alle patiënten met een ulcus cruris (open been) tijdens het eerste bezoek uitgebreid onderzocht op vaataandoeningen die de mogelijke oorzaak kunnen zijn van de slechte genezing van de wonden (ons-stop). Dat betekent dat iedere patiënt een arterieel onderzoek met behulp van een automatische bloeddrukmeter ondergaat en een veneus Duplex-onderzoek krijgt. Daarnaast kan direct de dermatoloog worden geconsulteerd als er een verdenking bestaat op een huidafwijking. Deze werkwijze behoedt de patiënt voor frequente bezoeken aan de kliniek. Centrum Oosterwal voldoet hiermee ook aan de indicatorenset van de Inspectie voor Gezondheid en Jeugdzorg (IGJ).

Nieuwe behandeling van oedeem met “klittenbandsysteem”
Standaard worden patiënten met oedeem behandeld met een korte-rek zwachtel. Dat vraagt echter om geschoolde professionals die de techniek van het zwachtelen beheersen. De afgelopen jaren is er een nieuwe methode op de markt gekomen waarbij niet-elastisch materiaal met zogenaamde klittenbanden om het been worden gelegd. Voordeel is dat de patiënt zelf het verband kan aanleggen en ook de druk zelf kan reguleren. Inmiddels zijn er positieve ervaringen opgedaan bij patiënten met hardnekkig oedeem waarbij een therapeutische elastische kous onvoldoende resultaat oplevert. Ook patiënten met een kwetsbare huid kunnen voordeel ondervinden van deze nieuwe compressie materialen. Een elastische kous hoeft niet meer te worden aangetrokken, met alle risico van dien op wonden (skin-tears) bij een dunne kwetsbare huid, die vooral bij ouderen voorkomt.

Onderzoek naar de toepasbaarheid van confectiekousen in de tweedelijnszorg
Eind 2020 werd gestart met een retrospectief onderzoek naar de toepasbaarheid van therapeutische elastische confectie kousen in de tweedelijnszorg. Belangrijke reden daarvoor was het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars voor hulpmiddelen. Verzekeraars vergoeden een standaard bedrag voor een therapeutische elastische kous en houden daarbij geen rekening met de zorgzwaarte van de patiënt. Dat betekent vaak dat de vergoeding de kosten van de leverancier niet of onvoldoende dekt. De noodzakelijke levering van kwalitatief betere elastische kousen wordt daardoor bedreigd.
Van de ruim 2000 patiënten waarvoor een indicatie bestond voor een therapeutische elastische kous (TEK) die de fleboloog bezochten in Centrum Oosterwal werd een representatieve steekproef getrokken. De maten van de benen van de patiënten werden vergeleken met de maten van de confectie tabellen van de fabrikanten voor therapeutische elastische kousen. De eerste resultaten tonen aan dat 95% van de patiënten volgens de tabellen niet past in een confectiekous en aangewezen is op maatwerk. Na analyse van alle resultaten zullen deze verwerkt worden in een wetenschappelijk artikel dat in 2021 zal worden aangeboden aan een wetenschappelijk tijdschrift.

TeleDermatologie

Sinds 2005 is Centrum Oosterwal aangesloten bij het KSYOS TeleMedisch Centrum. Dit is een  netwerk voor huisartsen, waarmee foto’s van dermatologische afwijkingen via een beveiligde site online kunnen worden aangeboden aan een dermatoloog. Deze draagt zorg voor een snel advies (gemiddeld vijf uur) en er kan zo nodig meteen een verwijzing naar de dermatoloog plaatsvinden. Een aparte tak binnen de TeleDermatologie is TeleDermatoscopie, waarbij naast overzichts- en macro foto’s ook dermatoscopische foto’s aan het consult worden toegevoegd. TeleDermatoscopie is vooral geschikt voor het beoordelen van gepigmenteerde huidlaesies.

Pathologie

In 2020 zijn er 5993 histologische preparaten ter beoordeling ingezonden. De verdeling van de gestelde diagnosen zijn te vinden in onderstaande tabel.

2020 
basaalcelcarcinoom2219
actinische keratose + benigne lichenoide keratose491
plaveiselcelcarcinoom + kerato-acanthoom/keratoacanthoom605
melanoom157
melanoma in situ57
lentigo maligna29
lentigo solaris61
naevus727
verruca395
inflammatoire dermatosen (lichen planus, dermatitis, eczeem)236
granuloma pyogenicum33
fibreus histiocytoom15
diversen968
totaal5993
totaal maligne excl CIS3067
totaal benigne2926
totaal ingezonden5993

Veneuze ziekten

Veneuze ziekten kunnen invasief of conservatief behandeld worden. Invasief wordt onderverdeeld in de volgende behandelingen: Klassiek (open) operatie, endoveneuze behandeling, flebectomie en scleroseren.


Samenwerking zorginstellingen

Met de Noordwest Ziekenhuis groep heeft Centrum Oosterwal een goede samenwerking op meerdere gebieden van de veneuze en oncologische chirurgie. Er vindt over en weer verwijzing plaats van patiënten. In geval van calamiteiten kan er een beroep worden gedaan op de locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep.