Keurmerk en certificering

Keurmerk Zelfstandige Klinieken Nederland
Centrum Oosterwal is lid van de branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Het ZKN heeft een kwaliteitssysteem geïntroduceerd, dat op het gehele functioneren van de kliniek betrekking heeft. Voor de patiënt en de medisch specialist geeft dit ZKN keurmerk inzicht of aan de eisen is voldaan. Die eisen zijn onder andere in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld. KIWA Certificatie en Keuringen toetst jaarlijks of Centrum Oosterwal voldoet aan de gestelde eisen.

Naast de kwaliteit en professionaliteit van het medisch personeel worden ook de veiligheid van de apparatuur, infectiepreventie, klanttevredenheid, wachttijden en de afhandeling van klachten getoetst. Zoals reeds eerder gemeld heeft Centrum Oosterwal dit keurmerk als één van de eerste klinieken in Nederland ontvangen.

Sinds januari 2013 wordt ons veiligheidsmanagementsysteem als verplicht onderdeel van het ZKN keurmerk getoetst.

Kwaliteitsmanagementsysteem
Conform de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) wordt de geboden zorg systematisch bewaakt, beheerst en waar mogelijk verbeterd. Er wordt binnen Centrum Oosterwal gehandeld conform de eisen van de kwaliteitsnorm ISO 9001:2017.

Bij Centrum Oosterwal is de verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg belegd in het primaire proces, waarvoor de medisch directeur eindverantwoordelijk is. Daarnaast is er een kwaliteitsorganisatie ingericht die het management / teamleiders ondersteund bij implementatie, coördinatie en praktische handvatten. Medewerkers zijn verantwoordelijk voor een kwalitatief goede uitvoering van hun werkzaamheden waarbij ze bevoegd en bekwaam zijn voor de uitvoering van hun taken. De medisch specialisten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geleverde zorg waarbij teamleiders lijnverantwoordelijkheid hebben voor de verpleegkundige en paramedische zorg. Om dit vorm te geven heeft ieder team een werkoverleg waar het beleid rond kwaliteit besproken wordt.

Continue verbeteren

Verbeterpunten halen we uit diverse bronnen zoals audits, risico inventarisaties en analyses, incidentmeldingen, klachten en klanttevredenheidonderzoek. Om zicht te hebben op de tevredenheid van patiënten ontvangen alle behandelde patiënten een enquête. Om een objectieve uitkomst te garanderen worden deze enquêtes anoniem uitgevoerd. Deze enquêtes bieden ons de mogelijkheid om continue te verbeteren en bij te sturen wanneer bepaalde zaken niet goed zijn verlopen.

Kwaliteitszegel dermatologie – Huidpatiënten Nederland
Huidpatiënten Nederland is een koepelorganisatie van patiëntenverenigingen voor mensen met chronische en / of erfelijke huidaandoeningen. De organisatie kent sinds 2012 de ‘Kwaliteitszegel Dermatologie’ aan instellingen en heeft als doel de kwaliteit van de dermatologische zorg te versterken.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en huidpatiëntenverenigingen hebben gezamenlijke de criteria voor het Kwaliteitszegel Dermatologie vastgesteld. De criteria geven aan wat verwacht mag worden van de zorg voor mensen met een huidaandoening.

Deze criteria zijn gericht op: 

  • Deskundigheid
  • Emotionele ondersteuning
  • Informatie, voorlichting en educatie
  • Evaluatie van het eigen handelen
  • Samenwerking
  • Toegankelijkheid / bereikbaarheid
  • Transparante zorg
  • Werkafspraken

Centrum Oosterwal ontving in 2012 haar eerste Kwaliteitszegel Dermatologie.

Visitatie beroepsvereniging
Er heeft dit verslagjaar geen visitatie door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie plaatsgevonden.

Infectiepreventie
Iedere patiënt die gebruik moet maken van de gezondheidszorg loopt het risico als gevolg van een medische en verpleegkundige handeling een infectie op te lopen. Een dergelijke infectie berokkent de patiënt en zijn naaste omgeving veel leed.   

In  Centrum Oosterwal zijn alle benodigde maatregelen genomen ter preventie van infecties. Alle medewerkers die met cliënten, cliëntenmateriaal, geneesmiddelen en andere voor cliënten bestemde zaken omgaan zijn hiervan op de hoogte. Naast een beknopte brochure voor op de werkvloer, zijn de volledige protocollen en procedures terug te vinden in het Handboek Infectiepreventie.

Ter preventie van wondinfecties na een operatie is een specifiek beheersplan voor de luchtbeheersing op de OK opgesteld. Om de kwaliteit van het microbiële binnenmilieu in de operatiekamers te waarborgen, wordt gelet op vier hoofdcomponenten: de lucht, de mens, de bouwkundige voorzieningen en de apparatuur / instrumenten.

In het Beheersplan luchtbeheersing OK worden maatregelen ter beheersing, controle en correctie van het luchtbeheerssysteem van het OK complex beschreven.  Ook onderhoud en validatie maken hiervan deel uit.

De inhoud van dit luchtbeheersplan valt binnen de reikwijdte van de volgende wetgeving en professionele standaarden:

  • Richtlijnen Werkgroep Infectiepreventie
  • Luchtbeheersplan VCCN / VHIG 2005
  • Kwaliteitswet zorginstellingen
  • NEN-ISO normen
  • GMP

Conform wetgeving wordt de luchtbeheersing jaarlijks gevalideerd en gecertificeerd.

Alle richtlijnen, procedures en beheersplannen binnen ons infectiepreventiebeleid staan onder de directe verantwoordelijkheid van Tensen & Nolte Infectiepreventie te Nieuwe Niedorp. Zij dragen zorg voor de inhoud en de actualisering, alsmede de periodieke toetsing ervan.

Veiligheid Management Systeem

Goede zorg is veilige zorg. Naast hoge kwaliteit willen wij ook veilige zorg leveren. Met ons veiligheidsmanagement systeem (afgekort VMS) monitoren en beheersen wij onze processen aangaande de veiligheid van patiënten en medewerkers. De kern van een VMS is het signaleren van risico’s en het analyseren en voorkomen van incidenten. Het VMS is erop gericht de risico’s voor de patiënt te beheersen en schade aan de patiënt te voorkomen. Voor het streven naar continue en blijvende verbetering wordt gewerkt met een verbetercyclus.

Veilig Incidenten Melden (VIM)
Veilig Incident Melden (VIM) is een belangrijk onderdeel van het Veiligheid Management Systeem. Het Veilig Incidenten Melden is bedoeld om organisatie breed en op locatieniveau zicht te krijgen op oorzaken van ongewenste gebeurtenissen (risico’s) in het zorg- en behandelproces. Hierin staan organisatorische of systeemproblemen centraal. Door analyse van incidenten en bijna incidenten is het mogelijk risico’s inzichtelijk te maken, onderliggende oorzaken op te sporen en weg te nemen door het inzetten van verbeteracties. De patiëntenzorg wordt op die manier veiliger gemaakt. Indien het een calamiteit betreft, wordt conform onze calamiteitenprocedure, de calamiteit gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Complicatieregistratie
Complicaties na een behandeling worden door de behandelend arts vastgelegd in het elektronische patiënten dossier van Centrum Oosterwal. Alle complicaties worden periodiek besproken tijdens het artsenoverleg. Op basis van dit overleg worden indien noodzakelijk benodigde maatregelen genomen.

Klachten

Op klachtenafhandeling is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) van kracht. 

Klachtenbemiddeling door klachtenfunctionaris
De klachtenfunctionaris heeft 26 klachten in 2020 ontvangen. Deze zijn allen intern naar behoren opgelost.

Wijze van binnenkomst:

 AantalPercentage
Telefoon830,8%
Mail1661,5%
Persoonlijk27,7%
Totaal26100%

Doel klager:

 AantalPercentage
Voorkomen van herhaling311,5
Het probleem (de aandoening waarvoor men langskwam) alsnog oplossen13,8
Verhaal kwijt / aandacht schenken aan probleem623,1
Erkenning / excuus830,8
Schadevergoeding / creditering830,8
Totaal26100%

Laag Percentage
Het aantal unieke patiënten over 2020 was 22395. Met een totaal aantal van 26 klachten komt het percentage klachten uit op 0,12%

Klachtenbemiddeling door Geschillencommissie ZKN
Als een patiënt een geschil heeft met een zelfstandige kliniek en er niet uitkomt met de kliniek of de klachtencommissie, dan kan deze aankloppen bij de Geschillencommissie. De geschillencommissie kan een beslissing nemen over zaak en / of personenschade die betrekking hebben op de totstandkoming of de uitvoering van een gesloten overeenkomst. Dit kan tot een bedrag van maximaal € 25.000,-. De Geschillencommissie brengt een bindend advies uit of bevordert een schikking tussen de cliënt en de zelfstandige kliniek. Deze geschillencommissie is een laagdrempelige rechtsgang die geschillen tussen cliënten en klinieken op een goedkope, snelle en eenvoudige manier uit de wereld kan helpen. De Geschillencommissie voldoet aan de erkenningseisen van de overheid. Dit betekent dat patiënten kunnen rekenen op een goede procedure en een onpartijdige beslissing. Bij de aanvang van een geschilprocedure is de klagende cliënt een klachtengeld verschuldigd. Ook dient deze het eventueel onbetaalde gedeelte van de rekening in depot te storten.

Bereikbaarheid

De continuïteit van de zorg is gewaarborgd door middel van een continue bereikbaarheid van de artsen. 24 uur per dag, zeven dagen per week is er een arts bereikbaar. Dit is gewaarborgd door buiten de openingstijden van de kliniek de telefoon door te schakelen naar een call center. Hierdoor worden alle patiënten persoonlijk te woord gestaan.

Wachttijden

Op de website van Centrum Oosterwal wordt per locatie informatie gegeven over de actuele wachttijden en de toegankelijkheid. Voor elke vestigingslocatie publiceert Centrum Oosterwal de wachttijden voor polikliniek en behandeling. Deze gegevens worden minimaal één keer per maand geactualiseerd.

Prestatie-indicatoren

Prestatie-indicatoren zijn meetbare aspecten van de zorg die een aanwijzing geven over de kwaliteit, veiligheid, doelmatigheid en toegankelijkheid van de zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in samenwerking met de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) een systeem van prestatie-indicatoren ontwikkeld dat jaarlijks onder ziekenhuizen en klinieken wordt uitgevraagd. 

Kwaliteitsindicatoren

Centrum Oosterwal levert aan het Zorginstituut Nederland (onderdeel VWS) gegevens aan die betrekking hebben op de behandeling van varices, constitutioneel eczeem, psoriasis en melanoom. Deze kwaliteitsgegevens zijn gebundeld in een openbaar databestand (over Ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelcentra / Medisch specialistische zorg) en zijn hier te bekijken.

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is van groot belang. Veruit de meeste informatie over patiënten (patiëntgegevens) worden digitaal vastgelegd in het elektronische patiëntendossier. Onze ICT leverancier is met betrekking op informatiebeveiliging NEN 7510 en 27001 gecertificeerd.

Algemene Verordening Gegevensbeschermings (AVG)

Op 25 mei 2018 is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen door de Europese Algemene Verordening Gegevensbeschermings (AVG). Op grond van deze wet heeft Centrum Oosterwal bepaalde plichten omdat we persoonsgegevens verwerken en heeft de persoon van wie de gegevens zijn bepaalde rechten, waaronder inzage, aanpassen of vernietigen van (medische) gegevens in het dossier.

Alle medewerkers van Centrum Oosterwal ondertekenen een verklaring dat men kennis heeft genomen van de regels met betrekking tot de geheimhoudingsplicht van patiëntgegevens. De directie is eindverantwoordelijk voor het beheren en in stand houden van het informatienetwerk en de gegevensbestanden.

De binnen Centrum Oosterwal werkzame artsen zijn (mede)verantwoordelijk voor de patiëntgegevens die zij verwerken.

Naast de AVG zijn er specifieke regels voor de privacy in de gezondheidszorg (waaronder de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)).