Veiligheid-, gezondheid- en milieubeleid

Een van de doelstellingen van de stichting is het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van de werknemers en het milieu. Beleid hieromtrent is er dan ook op gericht persoonlijk letstel, materiële en milieuschade te voorkomen. Indien veranderende wetten en normen of veranderingen op het gebied van veiligheid, techniek, gezondheid of milieu optreden, zal het beleid op deze gebieden aangepast worden. Aanpassingen zullen tevens plaatsvinden indien interne ontwikkelingen daartoe aanleiding geven. Door terugkoppeling van de opgedane ervaringen streeft de stichting naar voortdurende verbetering van het VGM (Veiligheids-, Gezondheids- en Milieu) beleid.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Alle medewerkers van Centrum Oosterwal ondertekenen een verklaring dat ze kennis hebben genomen van de PBM’s zoals beschreven in de protocollen “Hygiëne en Infectiepreventie”.

RI&E – Risico Inventarisatie en Evaluatie
De Risico Inventarisatie en Evaluatie is een verplichting voor alle bedrijven en instellingen, die in januari 1994 in de Arbeidsomstandighedenwet is vastgelegd. In artikel 5 van die wet staat dat elk bedrijf een arbeidsomstandighedenbeleid moet voeren dat gebaseerd is op inventarisatie van de gevaren die de arbeid voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers met zich meebrengt.Elke twee jaar worden de risico’s in een schema weergegeven dat als Plan van Aanpak dient. De indeling van het rapport is gebaseerd op bijlage 1. Het Arbo-Informatieblad 1  (AI-1) “Arbo- & verzuimbeleid” van het Ministerie van SZW.

Afval- en inzamelingsplan
Binnen Centrum Oosterwal komen verschillende soorten afval en afvalstoffen vrij. Deze verschillende soorten afval dienen gescheiden te worden met het oog op besmetting, veiligheid en wijze van verwerking. Elke afvalstroom heeft een eigen soort verpakking.

Centrum Oosterwal neemt maatregelen teneinde te komen tot een structurele naleving van de ADR voorschriften, waaronder:

  • Taakuitvoering afdeling kwaliteit en veiligheid
  • Opleiding van medewerkers die betrokken zijn bij het vervoer van afval van onze kliniek
  • Verpakkingsvoorschriften SZA
  • Het gebruik van voldoende absorptiemateriaal in geval van vloeibaar afval
  • Goed gesloten verpakkingen, zoals vaten en containers
  • Omverpakking van naaldenbekers met correcte etiketten en UN-nummers
  • Correcte etikettering en classificatie ADR afval
  • Correct ingevulde vervoersdocumenten